2013 m. birželio 19 d., trečiadienis

Televizoriai

Raktas į pasaulį

Televizoriai
Televizoriai
XXa. viduryje atsiradęs televizorius tapo neatsiejama mūsų kasdienybės dalimi. Žinios, filmai, dokumentika, animacija – su televizija prasideda ir baigiasi dažno iš mūsų diena. Tiesa, įsigalėjus internetui, televizijos funkcija šiek tiek prarado savo galią (ypač jaunimo tarpe), tačiau drąsiai galima teigti, jog televizoriai buvo, yra ir bus viena svarbiausių informacinių medijų dar labai ilgą laiko tarpą.

Istorija trumpai

1938 m. įmonė „Du Mont“ pradėjo prekiauti pirmuoju buitiniu elektroniniu televizoriumi ir netrukus pasaulį užvaldė televizijos era – atsirado naujos televizijos laidos, stulbinančiu greičiu šoktelėjo televizorių paradvimai. Pravartu įsidėmėti, jog patys pirmieji televizoriai buvo mechaninio tipo, vaizdas juose susidarydavo besisukančių diskų pagalba, padedančių sukurti vaizdą mažyčiame ekranėlyje. Televizoriai kainavo brangiai, tad nieko nuostabaus, kad tuo laikotarpiu jie buvo tapę išskirtinai pasiturinčiųjų privilegija. Padėtis pasikeitė, kai atsirado pirmieji kineskopiniai modeliai. Vaizdas juose susidaro taip: elektros veikiama vadinamoji „patranka“, esanti televizoriaus viduje, išskleidžia elektronus, o šieji savo ruožtu atsitrenkia į ekraną ir tuo pat metu įžiebia jame tašką. Būtent kineskopinio modelio televizoriai buvo ir žymieji „Šileliai“, kuriuos ir šiuo metu galima rasti internete bei laikraščiuose skiltyje naudoti televizoriai.

Naujausios technologijos

Šiuolaikiniai televizoriai yra dviejų tipų – LED ir LCD. LCD (angl. liquid crystal display) televizoriai yra daugumos mūsų namuose. Ir šį tekstą greičiausiai skaitote būtent per LCD monitorių. Šio tipo ekranai susideda iš pikselių arba taškinės matricos.  Jie sukuria vaizdą, imituodami šviesą per kiekvieną pikselį, todėl vaizdas sukuriamas iš milijono pikselių kaip mozaika. Skystųjų kristalų arba trumpiau - lcd televizoriai - ilgiau veikia, taupo energiją, tačiau jų reakcijos laikas lėtesnis, o spalvų kontrastas blyškesnis nei LED (angl. light emitting diode) televizorių. Pagrindinis skirtumas tarp šių televizorių yra tas, kad led televizoriai turi galinį apšvietimą, užtikrinantį didesnį kiekį skirtingų, šviesą skleidžiančių diodų, imituojančių šviesą ekrane. Šio proceso dėka susidaro gilesni bei tamsesni juodos spalvos atspalviai, lyginat su prieš tai aprašytu televizoriumi. Tačiau tai dar ne paskutiniai šio prietaiso privalumai – jie yra kur kas plonesni ir ekonomiškesni lyginant pagal elektros energijos sąnaudas su kitų rūšių televizoriais. 

Kiek kainuoja tobulas vaizdas?

LED televizoriai yra gerokai brangesni už LCD ekrano tipo. Naujausi jo modeliai turi integruotas facebook, twitter, skype programas, galima naudotis ir 3D funkcija, užsidėjus specialius akinius. Tokių televizorių kaina sukasi apie 11 000 litų. Skystųjų kristalų (LCD) tipo televizoriai kaina gerokai mažesnė – nuo 1000 iki 3000 litų. Televizoriai internetu išsamiai aprašomi visų buitine technika prekiaujančių parduotuvių (Elektromark, Avitela, Topo centras ir kt.)  internetiniuose puslapiuose. Televizoriai akcijos skelbiamos ten pat, nuolaidos svyruoja nuo 20 iki 50%. Kadangi visa technika dabar labai sparčiai tobulėja, kelių metų senumo prietaisą pritaikant televizoriai akcija įsigysite ženkliai mažesne kaina.  

Populiarus tada ir dabar

Šiandien televizorius jau nebėra jokia prabanga, tačiau kokybiškas, naujausiomis technologijomis integruotas televizorius puikuojasi paprastai tik aukštas pajamas gaunančių žmonių namuose. Ką besakytų televizijos skeptikai (esą šis informacijos skleidimo būdas atgyvenęs, nėra toks greitas kaip internetas), drįsčiau teigti, kad ši medija dar ilgai išliks populiari, o televizoriai ir toliau puikiai atliks informacijos skleidimo, pramogines funkcijas.